symbool papaver reverse intaglio

Symbool voor de eeuwigdurende slaap.

Jaarlijks op 11 november is het Wapenstilstandsdag, Jour de l’Armistice, in het Verenigd Koninkrijk Remembrance Day en ook wel Poppy Day genoemd. In de landen van het Gemenebest is dit de dag waarop de gevallenen worden herdacht, zowel van de Eerste Wereldoorlog als van alle oorlogen en gewapende conflicten sedertdien.

Door de slaapverwekkende eigenschappen van sommige papavers is de Poppy, papaver of klaproos, al sinds de oudheid symbool voor de eeuwigdurende slaap. Na de Tweede Slag om Ieper werd de bloem met haar bloedrode blaadjes en zwart hart een symbool voor de gevallen soldaten.

PoppyOver het afgebeeld juweel:  Een broche met een ‘reverse intaglio’ in de vorm van een papaver in geelgoud, email en diamant in oud briljantslijpsel. Emanuel Schwartz, Wenen, ca. 1910.

Reverse intaglio is de naam voor reliëf snijwerk waarbij de platte onderzijde van een kristal bewerkt wordt. De uitgesneden afbeelding wordt geschilderd en vervolgens wordt het kristal gemonteerd op een ondoorzichtige achtergrond (meestal parelmoer) en dan met goud afgesloten om de schildering voor vocht te behoeden. Het resultaat is een klein, kleurrijk beeld dat je vanaf de andere zijde -reverse- bekijkt.  Gezien vanaf deze bolle zijde van het kristal geeft de schildering een driedimensionaal effect, waardoor het lijkt of er echt een bloemetje  in een miniatuur vitrine zit; een papaver die niet verwelkt .

In Flanders fields the poppies blow
Between the crosses, row on row
That mark our place; and in the sky
The larks, still bravely singing, fly
Scarce heard amid the guns below.
We are the Dead. Short days ago
We lived, felt dawn, saw sunset glow,
Loved, and were loved, and now we lie
In Flanders fields.
Take up our quarrel with the foe:
To you from failing hands we throw
The torch; be yours to hold it high.
If ye break faith with us who die
We shall not sleep, though poppies grow
In Flanders fields.

John McCrae (1872-1918)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *